Ik krijg als zwangerschapsfotograaf vaak de vraag: “Wat is het beste moment voor een zwangerschapsshoot?” Het antwoord is simpel: tijdens het gouden uurtje. Dit is de periode vlak voor zonsondergang wanneer het licht zacht en warm is,. Daardoor krijgen de foto’s een prachtige gloed. Dit zachte licht zorgt voor een flatterende, natuurlijke uitstraling die perfect is om je zwangerschap vast te leggen.

Waarom is het gouden uur zo geschikt?

Het laatste uur voor de zon onder gaat maakt het licht warm en zacht. Het gouden uur zorgt voor minder harde schaduwen en geeft de huid een prachtige gloed. Extra fijn voor zwangere vrouwen, omdat het de natuurlijke rondingen en de buik op een flatterende manier accentueert. Bovendien geeft de avondzon vaak een serene en rustgevende sfeer. Dat helpt om ontspannen en natuurlijk op de foto te gaan.

Beste tijdstip voor een zwangerschapsshoot

De exacte tijd van het gouden uur varieert per seizoen. Hoogzomer gaat de zon veel later onder dan in het voorjaar. Per maand houd ik daarom andere tijden aan voor een zwangerschapsshoot. Dit is een handig overzicht:

 • April: Start rond 19.30 uur
 • Mei: Start rond 20.00 uur
 • Juni: Start rond 20.30 uur
 • Juli: Start rond 20.30 uur
 • Augustus: Start rond 20.00 uur
 • September: Start rond 18.30 uur
 • Oktober: Start rond 17.30 uur

Natuurlijk kunnen we de fotoshoot van jouw zwangerschap ook op een ander moment plannen. Samen zoeken we de perfecte locatie en tijdstip.

Tips voor een succesvolle zwangerschapsshoot

 1. Plan de shoot in je laatste trimester: Misschien zit je buik soms in de weg, maar tijdens een zwangerschapsshoot wil je die mooie buik natuurlijk showen. Het verschilt per persoon en per zwangerschap hoe snel je buik groeit en hoe groot deze wordt. Als richtlijn geef ik altijd mee dat een shoot rond de 34-36 weken goed is. 
 2. Kies de locatie die bij jou past: Kies een locatie die zowel mooi is als persoonlijk betekenisvol. Ben je gek op de duinen en het strand? Of houd je meer van het bos? Of wil je de shoot liever bij jou thuis? Alles is mogelijk! Samen zoeken we de perfecte locatie.
 3. Kledingkeuze: Draag comfortabele kleding die je buik accentueert. Een wijde, lange jurk werkt heel goed, vooral als er een lekker briesje waait. Kies voor zachte, neutrale kleuren die mooi passen bij het gouden uur licht. Heb je zelf geen jurk? Ik heb jurken in mijn client closet die je gratis kunt lenen. Ik vind een blote buik met mooie lingerie ook erg mooi voor op de foto. En ik heb een zwarte en witte kanten kimono, die er heel elegant bij staan.
 4. Ontspan en geniet: Het belangrijkste is om te ontspannen en te genieten van het moment. Een ontspannen houding zorgt voor de mooiste, meest natuurlijke foto’s.

Een zwangerschapsshoot tijdens het gouden uur is een prachtige manier om jouw zwangerschap vast te leggen. Heb je interesse in een fotoshoot? Stuur mij dan een berichtje. Ik zet je graag op de foto!